Virtuele Orkestratie

 

Virtuele Orkestratie is de kunst om met gebruik van sample-bibliotheken zo realistisch mogelijk de klank van het orkest te realiseren. Op een kleinere schaal kan het ook gebruikt worden om een aantal instrumenten te vervangen voor virtuele instrumenten. Met name om kosten te drukken binnen een muziek-productie wordt er soms gekozen voor een, deels, virtuele bezetting.
Binnen het GreenCouch collectief verstaat Stan Koch deze kunst van de virtuele orkestrator uitmuntend en derhalve wordt GreenCouch ook vaak specifiek gevraagd voor dit onderdeel van de muziekproductie. Het gebruik van het virtuele orkest wordt o.a. ingezet voor film- en game-producties.

Mocht je als collega componist geïnteresseerd zijn in de virtuele orkestratie van je muziek-project, neem dan contact op met GreenCouch, we denken graag met je mee.

Starcatching, een voorbeeld van een combinatie van virtueel orkest, met een dubbeling van 'echte zang' en één vioolist.
De uitdaging van de klank van het orkest komt met name goed naar voren bij èchte orkestrale muziek.
In dit specifieke voorbeeld werd de muziek van Stravinsky's Rite of Spring virtueel ge-orkestreerd en het orkest is hier 100 % vervangen door virtuele instrumentalisten.
Volledig virtueel ge-orkestreerd outro-fragment voor de muziek van een trailer.
In dit fragment van ShortBurst is een goede combinatie te horen van synthesizer-klanken, gecombineerd met een volledig virtueel orkest. Voor deze soundtrack is dan dus géén instrumentalist meer te pas gekomen. 

 

Het voorbeeld van Stravinksy in actie in de nln-player (een online non-lineaire muziekspeler voor het web) .
Lees hier meer over non-lineaire muziek.